A Budapesten 1935. december 19-én született Ranschburg Jenő, a Családi kör (gyerekkorunk meghatározó televízió műsorának) szakértője eltávozott közülünk 2011. március 10-én, egy gyors lefolyású betegség eredményeként.

Elsősorban pszichológusként ismertük őt, emellett még magyartanár is volt. Gyermek- és fejlődéslélektannal foglalkozott, de otthon volt az iskolai és családi szocializáció témáiban is. Olyanoktól szívta magába tudását, mint V. Binét Ágnes, Mérei Ferenc és még más szellemi nagyságok. Dr. Popper Péterrel (aki tavaly áprilisában tért nyugovóra) egyetemben Ő is mai korunk nagyjai közé tartozik. (Közös könyvük is született, Az erőszak sodrásában, de a Szegény nők, szegény férfiak is közös alkotásuk.)

Generációk köszönhetik neki pszichológiai alapismereteiket. Jenő bácsi soha nem villogtatta nagy tudását, közérthetően adta tudtunkra mondandóját. Első gondolat, ami eszembe jutott a Tanár Úr munkássága kapcsán (ez a gondolat jelenleg meghatározza a mindennapjaimat is): az elsőszülött gyermek feladata, hogy a férjet és a feleséget szülővé tegye.

Ezzel a gondolattal búcsúzok most Tőle. Nyugodjon békében!

Néhány szemezgetés a Tanár Úr kapcsán:

Dr. Ranschburg Jenő magáról beszél (REFLEKTOR TV, 2010. augusztus 18.) A videó 1. rész-e, a videó 2. része

Internetes írásai: nem restellte (ki)használni az internet nyújtotta lehetőségeket sem

Munkásságát méltatják a kézzelfogható írásos művei is: Libri; Bookline.hu

és ha valaki az antikvár könyveket szereti, akkor nézzen be ide: antikvárium.hu

Neked pedig, kedves Olvasóm! Szeretettel, harmóniában gazdag napokat kívánok, melyek meglétéhez a pszichológiai ismeretek sokat hozzá tudnak tenni, ha (jól) használja őket az ember!

Gizus

http://www.kismama-portal.hu

http://www.kismama-portal.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kismama-portal.blog.hu/api/trackback/id/tr202742527

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: big data training 2019.03.06. 00:31:10

Azeroth életre kel - Kritizátor

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása