Többféle csecsemőgondozási, gyermeknevelési stílus létezik. Az egyik véglet az, amikor óramű pontossággal kell mindent csinálnia egy kisbabának. Pl. este 8-kor ágyba menni, reggel 7-kor felkelni, 10 órakor egyet enni, stb. A mindennapi rutin minden cselekévéséhez egy időpont van rendelve, amit az adott időpontban kell elvégezni, nincs párdon. Ez az anyuka számára is tartandó ritmust, napi rutint jelent. A másik véglet pedig az, amikor gyakorlatilag a gyermek a főnök, tehát akkor kel, amikor ő akar, akkor eszik, amikor ő akar. Ha a kicsi éppen alszik, akkor mindenkinek lábujjhegyen kell járnia, egy pszt sem lehetséges. Ha hiszti van és az kitartással párosul (ami alapvetően együtt jár), akkor az valósul meg, amire a hiszti irányul. Az egész család csak a kicsi igényeinek a kielégítésére van berendezkedve. Mindenki alárendeli az igényeit a kicsiének, és ezt a szokását egy életen át megtartja a szülői csapat. Ezek a végletek.

Ezeken kívül léteznek kevésbé szélsőséges variációk is. Pl. A baba a szülőkkel alszik (még akár egy ágyban is, vagy az ágy kiegészítéseként egy oldalkocsiban), de vannak családi játékszabályok, amiket minden családtag betart. A csecsemőt is erre nevelik rá. Ha a másik véglet felől közelítünk, akkor van napirendje a kicsinek, de ez nem időponthoz kötött, hanem a tevékenységek sorrendisége adott. Egyik trend sem jobb, sem rosszabb, mint a másik. Elég nagy a skála, a fantáziádra van bízva, hogy milyen variációt találsz ki a magatok számára. A gyerekedet sem kell megkímélni, félteni a másik stílus megtapasztalásától. Legalább tudni fogja, nem csak az létezik, ami otthon van, ezáltal is gyarapszik, gazdagszik az ő kis egyénisége. :)

Egy fontos: mindkét szülő és a már meglévő gyermek(ek), valamint az újonc személyisége számára is tolerálható, élhető életformát alakítsatok ki és azt tartsátok is be.

És hogy jön ez most ide? Hát úgy, hogy az általános nevelési hozzáállás az etetések mennyiségében is jelentkezik. Tehát van, aki úgy eteti a babáját, hogy pontosan 3 óránként, de van aki erre egy időintervallumot hagy 2-4 óra (azt tartja a szakirodalom, hogy az anyatej megemésztése 1,5 óra, míg a tápszeré háromszor ennyi, vagyis 4,5 óra alatt szívódik fel a baba bélrendszerében) és ha a baba hamarabb kérne enni, akkor vagy ringassák addig (ezt a tanácsot kaptam az egyik neves budapesti kórházban) vagy adjanak neki vizet/teát. (A teát könnyebben megemészti a baba szervezete, mint az anyatejet. Hallottam olyat is, hogy kevésbé hasfájós az a baba, amelyik nem csak tejet kap, hanem vizet is, pont az emésztés miatt.) Közeledve az igényszerintiség felé a nevelési skálán, létezik olyan felfogás is, hogy a gyerek tudja, mikor és mennyire van szüksége, vagyis akkor kap enni, amikor kér.

Mi, Rékával úgy kezdtük, hogy 2 óránként keltettem (Réka besárgult és annak ellenére, hogy kétóránként ébresztgettem és etettem, kiszáradt, teljesen kelthetetlenné vált, így 2 nap otthonlét után visszakerültünk egy másik kórházba, ahol 2 liter infúzióval indítottunk. Friss szülőként kemény volt megtapasztalni, hogy minden (és tényleg minden!) erőfeszítésünk ellenére kiszáradt a gyerekünk. A sárgaság egy érdekes dolog: a baba aluszékony a magas bilirubin szint miatt (a bilirubin felelős a sárgaságért, és ennek ürülése okozhat hasfájást is), így kevésbé akar enni, de mivel kevesebbet eszik, így aluszékonyabbá válik. Ez egy ördögi kör ilyenformán. Egy dolgot lehet tenni ellene: keltegetni, minden áron! és itatni is mellé pluszban. Ha nem megy, akkor segítséget kérni, vagyis irány a kórház!) Aztán megjárva még egy kórházat - és köszönet minden anyukának, szülésznőnek, aki akkor tartotta bennem a lelket - áttértem az igényszerintiségre. Nem bántam meg. Ma Réka már napközben elkezdett 4 óránként enni kérni, valamint éjszaka, ami Manónál általában 9 óra alvást jelent kb. 2-4-szer kelünk. Ez általában attól függ, hogy lefekvéskor mennyit szopizott, valamint milyen a benti időjárás, illetve éppen milyen fázisban van (fogzás, voltunk-e valahol társaságban (általában 2. éjszaka szokott rajta kijönni). melyik gyarapodási fázisban van (elvileg úgy váltakozik a babáknál, hogy egy hónapban súlyban gyarapodnak, míg a másikban pedig testhosszban)), továbbá lehetséges még, hogy azért alszik rosszabbul, mert éppen ott tart fejlődésben, hogy elkezdte már felfedezni a világot maga körül és az ott szerzett ingereket éjszaka dolgozza fel.

Az eredeti kérdésre a választ Neked kell megadnod! Válaszd ki, hogy melyik nevelési stílus jön ben NEKTEK (Ti szülők + már meglévő gyerekek + az újszülött), mi mellett jókedvű a család MINDEN tagja és annak megfelelően alakítsátok az etetési szokásokat is.

Nincsenek tuti szabályok! Ez nem csak az etetésre vonatkozik, hanem az EGÉSZ csecsemőgondozásra, gyermeknevelésre. Egy a lényeg: TI érezzétek magatokat JÓL közben, a megélt hétköznapjaitok során.

Élvezetes, eredményes gyereknevelést kívánok mára is!

Üdv:

Gizus

www.kismama-portal.hu (HAMAROSAN ÉRKEZIK)

www.kismama-portal.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kismama-portal.blog.hu/api/trackback/id/tr722088182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása