Az Oxford University Press egy váratlan kezdeményezéssel rukkolt elő pár hete: A világ (szó szerint és képletes értelemben véve is) első egynyelvű szótárának teljes szó- és képanyagát INGYEN használhatjuk az interneten!

Először és legfontosabbként maga a link: http://www.oxfordadvancedlearnersdictionary.com/.

Mit is tud ez az online OALD (Oxford Advanced Learner’s Dictionary) 8. kiadása?

- szavakat kikeresni a szótárból, de arra is képes, hogy ha duplán rákattintunk egy szóra egy adott szövegben, akkor hasonlóképpen rákeres, mintha beírtuk volna a keresőbe

- kiejtését a szónak meghallgathatjuk – ráadásul 2 nyelven is (brit és amerikai angolul) Ahhoz, hogy ezt hallani tudjuk, szükségünk van az Adobe Flash Player legfrissebb változatára, amit innen lehet letölteni: http://get.adobe.com/flashplayer/

- könnyen érthető a szókincse, mivel a jelentéseket az Oxford 3000 kulcsszavának (http://www.oxfordadvancedlearnersdictionary.com/oxford3000/) felhasználásával írták meg, tehát önálló szókincsfejlesztésre is alkalmas, továbbá, ha elsajátítjuk ezt a szókincset, akkor könny(ebb)en boldogulhatunk ebben az egynyelvű szótárban is

- Word of the day (a nap szava) funkció is szerepel az oldalon. Például, amikor először ránéztem erre az OUP-s oldalra, akkor ott szerepelt, hogy „debunk something”(leleplez valamit (pl. rejtélyt), teljes valójában mutat be valamit). A funkció alapján megtudhatjuk róla, hogy ez a “debunk” egy ige. A jelentése: “to show that an idea, a belief, etc. is false; to show that something is not as good as people think it is” (megmutatja, hogy egy ötlet, egy hiedelem, stb. hamis; megmutatja, hogy valami nem olyan jó, mint ahogyan az emberek hiszik róla). Emellett elsajátíthatjuk mondatban történő használatát is: “His theories have been debunked by recent research.” (Elméleteit a legfrissebb kutatás megcáfolta.)

- A legkeresettebb 5 új szó, amit az OALD-hez kiegészítésként hozzáadtak a TOP 5 NEW WORDS ADDED TO OALD funkció alatt olvasható. Azon a napon, amikor először kerültem kapcsolatba a szótárral, a „blogosphere” (blogoszféra) volt az egyike ezeknek a szavaknak. Jót mosolyogtam magamban, hiszen amit most csinálok, az a blogoszféra gyűjtőfogalom része: “all the personal websites that exist on the Internet, viewed as a network of people communicating with each other” (az összes olyan személyes weboldal, ami az interneten létezik, egymással kommunikáló emberekek hálózataként tekintve) Ez példamondatban így hangzik: “The blogs are part of a constantly expanding blogosphere.” (A blogok egy folyamatosan bővülő blogoszférának a része.)

Egyéb módon is felfedezhetjük a szótárban rejlő (szó)kincseket. Pl. akadémikus szólistát is találhatunk, ami arra hivatott, hogy ha tegyük fel, angol nyelvű egyetemen akarunk tanulni, akkor valószínűleg ezeket a szavakat gyakran fogjuk hallani/használni. Külön válogatása érhető el a képeket tartalmaző szócikkeknek is. (Több, mint 800 illusztráció!). Ha rákattintasz egy olyan szócikkre, amihez tartozik kép, vagy akár rámész pl. az ébresztő óra (alarm clock) kifejezésre (http://www.oxfordadvancedlearnersdictionary.com/dictionary/alarm-clock), akkor jobb oldalon találsz egy képet, amit ha felnagyítasz, akkor nem csak egy illusztrációt fogsz látni, hanem több képet ugyanabban a témakörben. Olyan szavakra is lehet szűrni, amiknél a használatukra vonatkozóan megjegyzések olvashatóak. (http://www.oxfordadvancedlearnersdictionary.com/usage_notes/)

Ezeket az extrákat kétféleképpen tudod elérni: 1. ha lemész a lap legaljára és ott találod jobb oldalon a ’Browse Dictionary’ feliratot, ami alatt ezek a funkciók rejtőznek, valamint 2. a főoldal (Home) melletti ’Wordlists’ fülecskére kattintva ugyanide jutsz el.

A felső sorban, a 3. helyen található az OALD használatára specializálódott oldal, ahol az első fül arra a kérdésre ad választ, hogy „hogyan” is használjuk ennek az online szótárnak az egyes funkcióit. Egy kis nyelvészeti ismertetőt is becsempésztek a kiejtés kapcsán: http://www.oxfordadvancedlearnersdictionary.com/pronunciation.html

A szótárban használatos jelrendszer magyarázata is ebben a pontban kapott helyet az OUP online katalógusa (http://www.oup.com/elt/catalogue/general/dictionaries/?oup_jspFileName=catalogueSection.jsp&cc=hu) mellett.

Végül, de nem utolsó sorban (last, but not least – ahogy a szótárban is olvashatjuk) itt is lehet blogolni! :)

Kellemes és hasznos felfedezést kívánok mindenkinek!

Üdv:

Gizus

www.kismama-portal.hu (HAMAROSAN ÉRKEZIK!)

www.kismama-portal.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kismama-portal.blog.hu/api/trackback/id/tr972026202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása