Alább olvashatod, hogy én mit raktam össze a kismamaság alatt jelentkező fájásokról, kellemetlenségekről.

Többféle fajtája van a kismamaság alatt jelentkező fájásoknak: „sima fájások”, jósló fájások, valamint az a fájdalom fajta, amikor indulni kell már a kórházba, mert szülünk.

„Sima fájások”: ilyen fájás lehet az, amikor nő a pocak, a méh. Ez egyfajta feszítő érzés. Ekkor nekem mind az orvosom, mind a védőnőm azt tanácsolta, hogy vegyek be magnézium készítményt (MagneB6, Magnerot – az orvosom az utóbbit javasolta, kevésbé hízlal), valamint kerüljek vízszintesbe egy fél órára. Az egyik blogban azt olvastam, hogy napi 3x be lehet venni 2 darabot, csak 2 órát ki kell hagyni az egyes etapok között. (Ennek érdemes utána kérdezni az orvosnál. Nálam ilyen mértékű probléma nem jelentkezett szerencsére.) A magnézium az izmokat lazítja el. A pihenés tutira bejön. Ha sokszor jelentkezik, érdemes átgondolni a munkához, munkahelyhez való viszonyunkat, az ottani jelenlétünk mértékét.

A jósló fájásokat és a révbe érést jelző fájást nagyon nehéz megkülönböztetni. Alapvetően ekkor a méh izomzata összehúzódik és a pocak reakciója erre, hogy megkeményedik. Ezek nem „igazi” fájások (mi érezzük annak), hanem sokkal inkább méhhullámzások. Ez kismamánként változó, illetve egy kismamának is minden gyerekénél más. (Ugyanez igaz az egész várandósságra és magára a szülésre is. Nincs két egyforma belőle.) Azért mégis van néhány ismérv:

Jósló fájások: ezek a felkészítő fájások, amik lehet, hogy akár kimaradnak, és egyből szülni megy a kismama, de az is nyugodtan előfordulhat, hogy már a várandósság félidejétől jelentkeznek. Fontos tudni róluk, hogy hely(zet)változtatásra elmúlnak, a szakirodalom szerint.

A „rendes” fájás: a baba oxitocint bocsát ki és olyan tünetek jelentkeznek, mint magánál a menstruációnál.

Fájás típusa:

- alhason feszítő érzés (valakinél „csak” fájósabb, valakinél igazán görcsölős, ez alkati kérdés)

- néha kisugárzik derékra, van, aki a gerinc mellett érez fájdalmat

Ismérvei:

- rendszeresek, folyamatosan vannak (nem áll le), de van közöttük szünet (!) – nekem volt úgy, hogy a szülés előtt 2-3 nappal éjszaka jött egy fájás, aztán egy óra múlva még egy és még egy (már szinte rendszeresnek mondható), amikor abbamaradt. Jó tanácsként mondta nekem a szülésznőm, hogy amikor ilyen jön, akkor feküdjek még le/vissza. Ha felébreszt, na, akkor az már igazi! :) („Fel fog tűnni. Észrevétlenül nem születnek meg kisbabák.” „Nem pottyan csak úgy bele a paplan alá.” (kezelő orvosom mondásai) Oka: a fájdalom egyre erősödő intenzitása.)

- sűrűsödnek, az időintervallum közöttük csökken – ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy általában 1órás fájásokkal kezdődnek (ebből van néhány darab), aztán jönnek a félórásak (ebből is akad egy pár), 20 percesek, aztán negyed órás, 10 perces és aztán 5 percesek. A szülés alatt ez még fokozódik 3 perc, aztán kb. 1,5-2 percesre. A védőnőm azt mondta, hogy 15 percesnél már induljunk be a kórházba. Ehhez azt teszem még hozzá, hogy persze ez forgalom-, (napszak-) és távolságfüggő is, hogy mikor induljunk el. Érdemes átgondolni, hogy megnyugtatna-e minket, ha a kórházban kellene várnunk, vagy az otthon eltöltött órák lennének ránk inkább nyugtató hatással. Mindkettőnek van előnye és hátránya. A kórházban ott vannak az orvosok, de a kórház azért mégiscsak kórház, míg otthon mégiscsak a megszokott életterünkben vagyunk (amúgyis ez az egész folyamat olyan kiszámíthatatlan, bizonytalan, ne tetőzzük még egy ismeretlen kórházi kórteremmel), de mi van, ha nem érünk be időben... Nekem erre azt mondta a szülésznőm, hogy azért nem pottyannak ki azok a babák csak úgy, az idő, főleg első gyereknél. :)

- egyre intenzívebbé válik a méhösszehúzódás – egyre erősebben érezhető a fájdalom jelenléte

- a fájás (már) kb. 45-60 mp-ig tart (nem 1-2 szúrás, de nem is percekig tartó), ez kb. 3 méhösszehúzódás ideje – kezdetben kb. 20-30 másodpercről indul, legalábbis a Nagy Könyv szerint – „Jó fájásnak” az orvosok azt nevezik, ami 1 órán át tart, 5 percenként jelentkezik (két fájás kezdete között 5 perc telik el; hasonlóan kell számolni, mint a menstruációs ciklust) és kb. 1 percig tart, de legalább ¾ percig biztosan.

Ha a „jó fájásaid” már 1 órán keresztül vannak, akkor lehet indulni a kórházba! (Ezt mondja a szakirodalom és az orvosok.) Én nagyon zárt voltam a szülést megelőző napon is, így nekem azt tanácsolta a szülésznőm a szülés napján, hogy én két órát várjak. (Konklúzió: még ez is egyénfüggő, nem feltétlenül a szakirodalomnak van igaza. :>) És akkor beindultunk a kórházba... Izgalmak vártak ránk, de erről majd talán egyszer írok, no meg arról is lehetséges, hogy nekem mi segített a szülés alatt.

- eltávozik a nyákcsap (köznapi nevén a nyákdugó), ami egy barnás/rózsaszínes nyálkás váladék – ez vagy bekövetkezik, vagy nem, vagy kipottyan és észre sem veszed. Általában azt jósolják ilyenkor, hogy 48 órán belül baba lesz, de van, aki 1 hétre esküszik. Olyan kismamát is ismerek, aki nyákdugó nélkül szaladgált 2 hétig. Nekem ez csak pár nap volt.

Bármilyen egyéb fájás, ami ezeket a paramétereket mellőzi, az „csak” jósló fájás. Egyfajta testi, lelki gyakoroltok A Nagy Napra, vagyis rákészül és Téged is rákészít a szervezeted a szülésre.

Még néhány, ami nem „rendes fájás”: medence körüli szúrások, szeméremcsont fájdalmak (nyomódik), csípőcsont fájások, néha a popónál is és folyamatosan is akár jelen van a fájdalom. Ezeknek az az oka, hogy helyezkedik a babád és ezáltal tágul a medence. A hasi fájások oka lehet, hogy nő a méhed (tartószalagok nyúlnak), illetve a babád gyarapszik, növekszik odabent. A pocakkeményedés sem automatikusan jelenti azt, hogy már indulnod kell. (Ezt a jelenséget és a gyógymódját már említettem fentebb.)

Ami segíthet, hogy jobban táguljon...

- a méhszájad: málnalevél tea, 36. héttől már ihatod, napi 1 vagy 2 pohárral, de ismerek olyat is, aki napi 3-at is megivott

- hüvelyed (konkrétan a gátad): masszázsolaj, a Weledának van ilyen speciális olaja például, de eljárhatsz a kismamatorna mellett olyan tornára is, ahol a gátizmodat mozgatjátok át, ez a tornafajta segít utána regenerálni is a gátat – FONTOS: ez Neked TB alapon jár, úgyhogy az orvosod fel tudja írni. (Valami miatt nem szokták felajánlani.)

Amikor tutira indulni kell a kórházba, persze, ha nem eleve otthon akarsz szülni! Ahogy írtam, a „jó fájások” idején, valamint, ha elfolyt a magzatvíz.

Egyéb, nem fájás jellegű kellemetlenségek, amik azért macerát okozhatnak: ide tartozik pl. a vizesedés. Általában a 3. trimeszterben jelentkezik és a végéig tart. Nálam a 2. trimeszterben jött elő, a 3. szakaszban pedig elmúlt. A meleg nagy mértékben befolyásolja a jelentkezését. Érdemes kényelmes cipőt hordani (amibe egyáltalán belemegy a lábad ilyenkor) és a lábszáraidat felpolcolni. Régebben az az álláspont volt jellemző, hogy ilyenkor igyál kevesebb folyadékot, mostanra már elavultnak számít ez a nézet. Ehelyett inkább azt tanácsolták nekem, hogy kerüljem a sót és ne kenyeret, hanem zsemlét egyek. Továbbá ajánlatos sok petrezselymet inni (lehet olyat is készíteni belőle, hogy pár dl vízben megfőzöl egy csokor petrezselymet és natúr, úgy, ahogy van, megiszod a levét), valamint még sok görögdinnyét (magas cukortartalom!) is érdemes enni. Ezenfelül pedig jelentkezhet kismama diabetes (magas vércukor) is a várandósság alatt. Fontos, hogy az orvos utasításait tartsd be. Ez a diabetes fajta alapvetően a kisbabád életének alakulását befolyásolja, légy felelősségteljes szülő! Ezt azért is mondom, mert az ember ilyenkor könnyebben elcsábul, és azt mondhatja, hogy na, csak egy picit. Az nekem például segített, hogy tudtam, hogy behatárolt időn belül vége! :) Ennek a helyzetnek is van előnye, legalábbis nálam volt: csak 11-12 kg jött fel rám. Pont jókor „kapott el” az orvosom, mivel a 3. trimeszterben éppen rákapó félben voltam az ÉDESre. Egy könny(ebb)en betartható light-os diétát javasolt a számomra: ne egyek sütiket, illetve teljes kiőrlésű rozskenyeret fogyasszak (a teljes kiőrlés fontosabb, mint az, hogy rozs legyen). Nekem jól összejött a végére: no só, no cukor, no fűszer. :-) Azért mégis próbáltam alkudozni: kitaláltam, hogy diétás Milkát eszem. Nem sokat, de legalább valami édesség. Nincs is borzasztó íze... Ami még nagy segítségemre volt ebben is és az álló-, fizikai képességem megtartásában, az a TORNA. Ezt mindenkinek ajánlom heti legalább 1 alkalommal. (A TB heti kettőt támogat, de ha jó fej a gyógytornászod, akkor heti 3 is belefér.) Ezenkívül pedig olyan jótékony hatása is van, hogy hasonszőrűekkel vagy együtt, akik jobban megértik, hogy mi is történik Veled manapság...

Az orvosom mindig 3 dolgot kérdezett, amikor kontroll vizsgálatra mentem: 1) görcsöltem-e, 2) keményedik-e (huzamosabb ideig) a pocakom, illetve 3) volt-e hüvelyi vérzésem. Ami ezen kívül van, az sokkal inkább nekünk bosszantó, mintsem alapból a babára veszélyes. Úgyhogy –egyik volt tanítványomat idézve– no para! :-P

A védőnőm egyik fontos, meghatározó mondatával búcsúzom, ami úgy hangzott, hogy „Ami előtte és utána nem volt normális, na, az most az.” Ezt persze a várandósságra értette. :)

Kitartás!

Gizus

A bejegyzés trackback címe:

https://kismama-portal.blog.hu/api/trackback/id/tr491985331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása